Fruit en groenten

Twee worteltjes - broer en zus - maakten elkaar het leven zuur. Broer wortel knipte 's nachts stiekem de groene haren van zijn zusje af! De kleuters vonden dit toneeltje heerlijk. De interesse was meteen gewekt!

De klas werd samen met de kleuters omgetoverd in een echte fruit- en groentenwinkel. We kozen een plek in de klas uit en zochten naar een leuke inrichting van onze nieuwe winkelhoek. Echte appels, peren, druiven, wortelen, paprika's, ... mandjes, een kassa, een weegschaal, ... niets ontbrak om te experimenteren met de groenten en het fruit.

Als uitstap plande ik een bezoek aan de groenten- en fruitwinkel. We bekeken heel wat verschillende groenten en fruit, kochten alles van op ons boodschappenlijstje en leerden betalen aan de kassa. In de klas hebben we van al het gekochte fruit en van de groenten geproefd.

Heel geslaagd was ook het schilderen met fruit in groenten in plaats van met de gebruikelijke penselen!

 

Mogelijke activiteiten bij dit thema:

Muzikale opvoeding: lied aanleren, de fruitboom vullen met een versje, ... . 

Beeldopvoeding: schilderen met fruit of groente in plaats van penselen, appels boetseren, ... .

Godsdienst: verhaal over armoede (honger), fruit met elkaar delen, dankgebedje, ... .

Wereldoriëntatie: waarneming groenten en fruit, proeven van groenten en fruit, lekker of niet lekker?, uitstap naar de groentenwinkel,  groentensoep maken, fruitsla en fruitbrochettes maken, groenten zaaien in onze eigen moestuin, ... .

Taal- en denkontwikkeling: woordenschat uitbreiden, van groot naar klein, sorteren bij fruit of groente, sorteren gezonde en ongezonde voeding, groenten en fruit wegen (wat weegt meer?), appeltjes in de boom tellen, ... .

Gezelschapsspel: Boomgaard (HABA) - fruit uit de bomen plukken voor de raaf alles opeet! - kleuren en symbolen herkennen.

 

Boeken:

'Anna eet graag fruit' (K. Amant, 2010).

'Wat schilt er met je?' (S. Freymann, 2001) - afbeeldingen van fruitsoorten en groenten die emoties vertolken.

'De boer' (L. Slegers, 2012) - over de rol van de boer in het kweken van groente en fruit.

'Anna en haar groentetuintje' (K. Amant, 2011).